Korona a gastro v Rusovciach

Korona a gastro v Rusovciach

Rusovce sú – okrem mnohých iných vecí – bohaté na množstvo reštaurácií, kaviarní, vinární, pivární a ďalších gastro zariadení. A na tieto prevádzky asi najviac doľahla súčasná koronakríza. Vybrali sme sa za nimi zisťovať, ako toto obdobie prežívajú, zvládajú, ako si vedia sami pomôcť a na čom sa vedia pobaviť aj v takejto dobe. 

A aby sme im v tomto ťažkom období pomohli my všetci, nakupujme u nich, objednávajme si ich dobroty a navštevujme ich prevádzky. Spríjemníme tým život aj sebe aj im.

  1. Čo vás v týchto ťažkých časoch rozosmialo?
  2. Čo vám toto obdobie vzalo a dalo?
  3. Čo ste zmenili vo svojom podnikaní počas pandémie? Aký zaujímavý nápad sa Vám podarilo zrealizovať v tejto súvislosti? Mal ten nápad úspech?

À La Bonn‘ Galett‘ 

Ľudmily Kraskovskej 1–61

Odpovedala Annie Jaron

1. „One time…. Next time“ (Keby to nebolo také trápne….)

2. Vzalo: slobodu normálne dýchať. Dalo: uvedomenie si, že ľudstvo je jedno a môžeme ľahko oň prísť veľmi rýchlo.

3. Kočovný spôsob podnikania sa zmenil na stacionárny. Namiesto toho, aby som jazdila s prívesom kilometre, mám od domu pár krokov ku stánku.

Nápad otvoriť palacinkáreň vo vlastnej záhrade sa javil ako úžasný, najmä pre obyvateľov bližšej štvrti Rusoviec. Miesto je optimálne, priláka aj deti aj dospelých. Pravda, v zime ten komfort nie je najlepší, ale spolu s manželom sa snažíme to miesto zútulniť. Srdečne všetkých pozývame na návštevu, aj zo širšieho okolia!

Chcem touto cestou aj poďakovať všetkým spoluobčanom Rusoviec, ktorí ma podporujú v tejto činnosti poctievaním svojou návštevou v našej záhradnej palacinkárni.

Reštaurácia SĽUK

Balkánska 31

Odpovedal Pavol Racz

1. Ako sme sa nechali nachytať sľubom vládneho aparátu o rýchlej pomoci a výškou kompenzácie  v podnikaní.

2. Vzalo: nádej, víziu, pocit bezmocnosti, finančné straty. Dalo: bližšie kontakty a podporu od zákazníkov.

3. Prispôsobili sme sa podmienkam, ktoré nám boli vnútené (predaj cez okienko,vianočný stánok). Investovali sme úspešne do terasy.

Ponteo

Starorímska 1a

Odpovedala Miroslava Strihová, obchodno-prevádzková manažérka 

1. Každý deň ma rozosmejú moji synovia a manžel a celá rodina. Priatelia, kolegovia v práci. Veľmi si v tejto dobe uvedomujem, aké je dôležité mať okolo seba ľudí, ktorých mám rada a ktorí majú radi mňa.

Aj napriek ťažkej situácii sa snažím žiť naplno a užívať si veci, na ktoré je „v normálnom čase“ veľmi málo času

2. Vzalo mi časť práce, ktorá ma v Ponteo baví najviac. Organizovanie kongresov, svadieb, akcií a osláv pre ľudí.

Tiež pravidelné návštevy s mojou mamou, bratom a jeho rodinou, švagrinou a jej rodinou.

Dalo mi zas také to klišé poznanie, že si musím vážiť to, čo mám. Teší ma však, že sme ako rodina oveľa viac spolu, „tak naozaj“.

Dalo mi, vzhľadom na to, že mám viac voľného času, odhodlanie konečne sa otužovať a naplno využívať celý rok naše aj Čunovské jazerá.

3. Hotel Ponteo nie je len hotelom, ale, ako to obnáša aj jeho celý názov – aktivity parkom. Na určitú dobu sme okrem výdaja jedla a ubytovania museli pozastaviť všetko. Postupne vláda povolila stravovanie na terase, cvičenie max. 6 osôb. A to využívame naplno. Nikdy nás nenapadlo, že tak ako na lyžovačke v ski bare, môže byť príjemne aj na našej vyhrievanej terase s kožušinami na stoličkách. S tématickými piatkami sme neskončili a každý piatok prinášame niečo nové. Každý piatok iné menu, hudba, atmosféra. Hostia nám ostali verní, za čo všetkým veľmi ďakujeme. Bez nich by sme to nezvládli.

Typickej práce v hoteli je samozrejme menej, ale neleníme. Prerobili sme komplet celé fitness centrum. Hostí, ktorí radi cvičia 1. decembra čakalo milé prekvapenie. Väčšie, modernejšie fitness centrum s náčiniami, o ktoré mali skalní cvičiaci záujem.

Skupinové cvičenia sa rozložili na viac hodín, aby mohol cvičiť každý, kto má chuť. 

Gatto Matto

Maďarská 599/1A

Odpovedal Marek Mravec

1. Každý deň si dávam rannú prechádzku centrom a verte mi, že sa nie je nad čím moc usmievať. Vždy mi ale zlepší náladu návrat do office, kde sme skvelý kolektív a popri práci si vieme užiť aj srandu. Naposledy sme sa nasmiali, keď nás prišiel do kancelárie pozrieť náš kamarát kúzelník a skúšali sme nafúkať balóny, z ktorých tvaruje zvieratká. Vôbec to nie je jednoduché a až v takýchto situáciách sa dozviete, aké veľké majú kolegovia oči, keď sa snažia balón nafúknuť.

2. Čo na to povedať… situácia je veľmi zlá. Dôležité je však to, aby to bolo čo najskôr za nami. Bojujeme asi ako všetci naokolo. Pre nás sú naše firemné hodnoty a meno dôležitou súčasťou podnikania. Je pre nás veľmi podstatné, aby sme si aj v týchto ťažkých časoch plnili svoje povinnosti a záväzky voči svojim zamestnancom a dodávateľom. Naši zamestnanci sú ako naša rodina a preto sa musíme vedieť o nich aj postarať. Kríza nám na druhej strane dala možnosť trochu spomaliť, detailne prehodnotiť naše plány a kroky. Hlavne nám dala priestor vytvoriť nové riešenia, ktorými sme sa museli prispôsobiť aktuálnej kríze v gastronómii.

Budúcnosť gastra však vidíme pozitívne. Ľudia sa vždy budú potrebovať príjemne a kvalitne najesť a mať chuť sa zabaviť pri pohári dobrého vína. Počítame s tým, že budúci rok by sa situácia mala výrazne zlepšiť.

3. Snažíme sa každý týždeň prispôsobiť novým podmienkam, je to chaotické a nekonzistentné. Jednu prevádzku v centre sme museli zavrieť (Gatto Matto Bistro), ďalšie fungujú s výraznými obmedzeniami. Rozbehli sme napríklad užívateľsky príjemné a pekné online objednávky s donáškou v prevádzke v Rusovciach (Gatto Matto Trattoria), ktoré by sme radi ponechali aj po ukončení krízy. Práve kombinácia tohto riešenia a našej výbornej kuchyne stoja za výrazným úspechom online objednávok. Nezastavujeme sa však a pracujeme aj na ďalších novinkách a vylepšeniach. 

Vinotake

Starorímska 20

Odpovedala Katarína Winter

1. Veľakrát sa u nás v lete zastavili naši zákazníci po ceste z cyklotúry. Pôvodne mali v úmysle kúpiť jednu fľaštičku vína do ruksaku, ale často to nezostalo len pri tej jednej, a tak ruksak nestačil. Poriadne sme sa nasmiali na riešení jedného z nich. Posúďte sami: (viď foto)

2. Sme novootvorená prevádzka. Začiatkom tohto roka sme dokončili menšie úpravy nášho priestoru a na jar sme ho zariaďovali. Obdobie pandémie nás nejako významne nepostihlo. Je pravda, že kvôli pandémii sa o niečo posunulo oficiálne schválenie prevádzky zo strany hygienikov, požiarnej ochrany a stavebného úradu, ale tento čas sme využili na vytvorenie webovej stránky a doladenie vecí, ktoré si to vyžadovali. Po otvorení 1. mája sme cítili skôr radosť a nadšenie ľudí z možnosti navštíviť našu prevádzku, pokochať sa v peknom výbere vín a trochu sa v tomto zložitom období odreagovať aj doma pri pohári dobrého vínka. Každé ťažké obdobie súčasne dáva nádej na lepšie časy. Dúfame v jedno: že nám nevezme naše zdravie a energiu pokračovať ďalej. 

3. V septembri sa situácia zasa rapídne zhoršila. Do prevádzky sme nesmeli vzhľadom na našu plochu pustiť všetkých, ktorí o to mali záujem. Okrem toho boli zrušené všetky vinobrania a vínne cesty. Začali sme predávať burčiak. Čerstvý, kvalitný, priamo od vinára. Biely aj červený. Z rôznych odrôd hrozna, podľa toho, ako dozrievali. Počas piatich týždňov bol oň obrovský záujem. Ľudia boli nadšení! Ocenili aj kombináciu lokší a kačacej paštéty, ktorú sme mali ako balíček na domov k burčiaku pripravenú. Už sa tešíme na budúci rok. Ukázalo sa, že burčiačik v Rusovciach chutí.

Beermalade

Starorímska 2

Odpovedala Monika Nogellová

1. Na úsmev sme veľa možností nemali, ale vždy nás potešilo, keď boli naši zákazníci spokojní, či už sa to týkalo Beermalade alebo piva.

2. Vzalo nám to pár vlasov a pribudlo nám pár šedivých. V každom prípade sme museli byť ešte viac flexibilní.

3. Začali sme ešte v marci realizovať online ochutnávky piva, ktoré sú dodnes veľmi populárne  a samozrejme rozvážame pivo a Beermalade podľa priania našich zákazníkov, mnohí z nich sa stali našimi priateľmi, čo nás veľmi teší.

Mufuza

Balkánska 111/110

Odpovedal Dušan Borbély

1. V týchto časoch sa hľadá ťažko niečo, čo by nás rozosmialo. Nakoľko sme však MUFUZA, tak sa vždy nájde nejaký blázon medzi nami, ktorý nás srdečne rozosmeje. Vieme sa vždy dobre pobaviť aj na maličkostiach a týmto myslím, že tú krízu nejako prežijeme. Lebo s úsmevom to ide lepšie.

2. Toto obdobie nám vzalo veľa veľmi pekných akcií, ktoré sme mali rozrobené a chceli sme ich u nás usporiadať. Mali sme tu na pláne trhy. Mali sme tu pripravené akcie futbalistov či hokejistov, ktorí si tu chceli spraviť posedenia. Čiže toto nám to vzalo. Na druhej strane v ťažkých časoch ideme na dno našich síl a hľadáme veci, ktoré by sme normálne asi nehľadali. Ideme možno na plné pecky a týmto vieme nájsť spôsob, ako prežiť túto krízu.

3. Čo sa týka nápadov, tak sme hľadali rôzne. Najviac sa nám však osvedčili naše misy, ktoré sú už dosť rozbehnuté po celých Rusovciach, Jarovciach aj Čunove a chytili sa dokonca aj v Petržalke. Našťastie máme dosť známych, ktorí nám vedia takto pomôcť a tie misy si objednajú. Tieto misy sú dobré na menšie domáce party. Je dobrá a rýchla voľba, keď vám domov príde nejaká nečaká návšteva. Zavolajú nám do MUFUZY a MUFUZA to do 50 minút spraví a aj donesie. 

Kooláče

Balkánska 117

Odpovedal Peter Klenovčan

1. Rozosmieva ma veľa vecí, náš domáci kocúr, naša dcérka a veľa vtipov o „korone“, ktoré sa šíria medzi ľuďmi. Myslím, že nám to v podstate pomáha, keď sa aj na takejto vážnej situácii, ktorá nás v súčasnej dobe ťaží, dokážeme zasmiať. Pretože častokrát iné ani nemôžeme robiť.

2. Vzalo nám niekoľkých pravidelných odberateľov – kaviarní  a taktiež akési zdanie istoty. Dnes sa už pozerám na plánovanie dní a týždňov inak, keďže v gastrosegmente nevieme ešte niekedy ani večer, aké nariadenie vstúpi do platnosti zajtra. Táto neistota nám ale paradoxne priniesla aj isté uvoľnenie – naučili sme sa menej trápiť vecami, ktoré nevieme ovplyvniť. Toto obdobie mi dalo viac času s rodinou, pravidelnejší spánok a takisto som mal možnosť spoznať viacerých našich zákazníkov (a nielen ich) ako ľudí – s ich pocitmi, názormi a „človečinou“.

3. No možno prekvapivo – až tak veľa sme nezmenili. Stále chceme piecť koláče, ktoré budú našim zákazníkom chutiť – to je základ nášho podnikania a nechceli by sme meniť tento náš prístup. Ja som pomerne konzervatívny človek a nie som priaznivec zbrklých rozhodnutí a riešení. Viacerí gastropodnikatelia skúšajú zo zúfalstva aj nápady, ktorým sami neveria, ale my si taký risk nemôžeme a nechceme dovoliť. Naším osvedčeným nápadom je, že keď budeme piecť s úprimným záujmom o našich zákazníkov, tak sa k nám budú vracať a možno nám privedú aj zákazníkov nových ;-). Tento patentovaný recept odporúčame všetkým (nielen cukrárom).

Patisseria Natacha Pacal

Balkánska 104/96

Odpovedala Natacha Pacal

1. Našťastie ma dennodenne rozosmievajú moje deti. Mám ich 3. Takže je u nás vždy veselo. Buď vymýšľajú puberťáci alebo vyvádza najmladšia. Nemáme s manželom čas sa nudiť.

2. Vzalo mi skvelý kolektív ľudí, ktorý sme mali v reštaurácií. Našťastie sa mnohí z nich ihneď zamestnali. Samozrejme v iných odvetviach, keďže gastronómia teraz vlastne nefunguje.  Som rada, že sa uchytili, avšak v  gastronómií budú chýbať.  Čo mi dalo toto obdobie pozitívneho netuším. Občas sa nad tým zamyslím a zatiaľ som nič pozitívneho na tomto celom ešte nenašla. Je to veľmi náročné obdobie, ktoré sa s bratom a celým personálom snažíme ustáť. Bolo by mi veľmi ľúto to po 18 rokoch zabaliť.

3. V jedálni sme pri spustení rozvozu dávali ZDARMA veterník. A tak sme spojili dve naše prevádzky. Ľudia sa potešili. Teraz sme už vo fáze, že frflú, že kvôli nám priberajú.

Čo sa týka Patisseriek, konečne sme spustili web.

Antica Toscana

Maďarská 101

Odpovedal Mirko Berrettini

Všetko bude dobré

1. Ja som celkovo veselý človek, ako každý druhý Toskánec, takže sa mám vždy na čom zasmiať. Ale najviac ma pred dvoma dňami rozosmiala pizzeria v širšom centre mesta, ktorá si upravila prístrešok terasy tak, že steny obohnala potravinárskou fóliou. Rozosmialo ma to, lebo ide o praktické riešenie s použitím toho, čo bolo v kuchyni a zároveň zúfalá odpoveď na neustále sa meniace pravidlá. 

2. Vzalo mi to promptnosť, možnosti na zrealizovanie niektorých plánov, takú moju rutinu byť napoly na Slovensku a napoly v Taliansku. Ja vždy hovorím, že som sa narodil na ceste a tá cesta patrí k môjmu „being alive“.

Čo mi to dalo? Dalo mi to možnosť spomaliť, ukľudniť sa, získal som viac času na seba, na študovanie, na čítanie či kreslenie.

3. Áno zmenil som veľa vecí, bola to nutnosť. To sa týkalo aj niektorých ľudí, s ktorými sme sa rozišli a prinieslo to pozitívum aj mne aj im. Tiež ma to celkovo donútilo vyriešiť veľa vecí, ktoré som azda kvôli lenivosti odkladal. Vytvorenie nového menu a nového spôsobu jeho ponúkania – cez Facebook. No a v tom som sa našiel, môžem ho meniť podľa toho, čo som kúpil a podľa toho, na čo mám chuť. Veľmi ma nudí písať menu, prekladať ho a tlačiť.Je to robota na 2 mesiace pre tak pohodlného človeka, ako som ja. Teraz ho na FB môžem meniť každý 2. deň, vidieť, ako vyzerá a zdieľať ho s ľuďmi. Myslím si, že je to veľký pokrok, lebo „lepšie je raz vidieť, ako 10x počuť“. A baví ma mať “live” kontakt s klientami cez Messenger a WhatsApp.

Ďalšia zmena bola organizovanie doručovania, to bolo pre mňa tiež úplne niečo nové, ale je to zaujímavá výzva.

Dá sa povedať, že korona bola pre mňa takým “návratom do budúcnosti”, donútila ma znova sa vrátiť 15 rokov naspäť, keď sme začali a znova som aj obsluhoval, aj nakupoval atď. Toto všetko, ale s inými skúsenosťami a iným pohľadom, lebo som starší a pozerám sa na všetko inak. Na všetko ako potenciálne nestabilné, ale kvôli tomu živé, vzrušujúce, a to mi dáva adrenalín a chuť.

Nápady mali zatiaľ úspech, veľmi ma teší, že dokážem zareagovať na neočakávanú situáciu. A keď už sa na prekonané zmeny pozerám, s melanchóliou spomínam na minulosť, ale už by som sa tam nevrátil.

Pizzárium

Irkutská 11

Odpovedala Lucka Kolenová

1. V poslednej dobe je menej príležitosti sa spontánne zasmiať, ale moje 3 deti sa, aj keď maličkosťami, o to denno-denne postarajú. 

2. Toto obdobie nám vzalo kus z našej slobody, ale dalo naopak súdržnosť rodiny.

3. Ja som na svojom podnikaní nezmenila až tak veľa vecí. Snažíme sa, aby si zákazník mohol vybrať z našej ponuky a svoju večeru, obed alebo snack hneď, keď má chuť. Celý náš koncept bol na tom stavaný odjakživa.  Teší nás, keď môžeme ľuďom pomôcť a ušetriť čas strávený v kuchyni. Nech sa môžu radšej venovať svojim deťom a rodinám. Len nás veľmi mrzí, že si teraz nemôžu u nás v kľude naše produkty konzumovať.

Tému spracovali Katarína Zjavková, Roman Porubec, Robo Kalmár, Martin Jaroň a Palo Mokráň